Dynia marynowana z cynamonem

    Dynia marynowana z cynamonem

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatne dyniowe kostki o lekkim cynamonowym smaku i zapachu. Podaję jako osobną przekąskę. Świetnie też pasują do ciast i deserów.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 -6 słoiczków 0,33 l

    • 1,5 kg dyni (już obranej bez skórki i pestek)
    • 1 litr wody
    • 130 ml octu 10%
    • 3 łyżeczki cukru
    • 2 laski cynamonu
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przygotować marynatę: wodę, ocet, cukier, cynamon i sól zagotować w rondelku.
    2. Pokrojoną w kostkę dynię partiami wrzucać do marynaty i gotować przez 3-5 minut.
    3. Obgotowaną dynię wrzucać do słoiczków.
    4. Marynatę jeszcze raz zagotować, wyciągnąć cynamon i zalać nią dynię w słoiczkach.
    5. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15-20 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis