Sos rabarbarowy

    Sos rabarbarowy

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Słodko-kwaśny, orientalny sos z rabarbaru (czatnej) doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa i ryby.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiczki po 0,25 ml

    • 1 kg rabarbaru
    • 2 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 łyżka nasion gorczycy
    • 2 łyżki startego na tarce świeżego imbiru
    • 200 g rodzynek
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka miodu
    • 250 ml octu winnego (5%)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rabarbar obrać i pokroić w cienie plasterki.
    2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
    3. Warzywa wrzucić do rondla i dodać cukier, gorczycę, imbir, rodzynki, ziele angielskie, kolendrę i pieprz. Składniki dokładnie wymieszać i dusić na małym pod przykryciem przez 20-25 minut.
    4. Po 25 minutach duszenia wsypać goździki i cynamon, dodać miód i ocet, zagotować i trzymać na średnim ogniu jeszcze przez 30-40 minut.
    5. Gorący sos rozlewać do słoiczków i pasteryzować przez 15 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis