Sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem

    Sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ze świeżych aromatycznych pomidorów przygotowuję mocno czosnkowy sos, który w zimie wykorzystuję jako bazę do sosu do spaghetti lub pulpetów.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 500 -600 ml sosu

    • 6 dużych dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowe)
    • 2 cebule
    • główka czosnku
    • 2 małe papryczki chili
    • 1 czerwona papryka
    • 3-4 łyżki oliwy
    • 3 łyżki wody
    • 1 liść laurowy
    • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
    • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
    • 2-3 łyżki octu winnego
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek.
    2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać (ilość czosnku można zmniejszyć). Papryczki chili umyć, przekroić, usunąć ziarenka i drobno posiekać.
    3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.
    4. W rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili.
    5. Następnie wrzucić pozostałe pokrojone warzywa, dodać wodę liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, gorczycę i ocet winny. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
    6. Z sosu wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, następnie zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać cukier i miód.
    7. Można używać od razu lub przelać do słoików gorący sos i pasteryzować przez 20 min.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis