Makaron z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Do tego sosu użyłam brązowych pieczarek (ale można użyć też zwykłych, białych) i suszonych prawdziwków - nadają one potrawie wspaniałego aromatu.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 garść suszonych prawdziwków
    • 300 ml gorącej wody
    • 1 szklanka brązowych pieczarek
    • 300 g makaronu penne (rurki)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 125 ml śmietany
    • 40 ml wytrawnej sherry
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Suszone grzyby zalać w misce gorącą wodą i odstawić na 10 minut aby zmiękły.
    2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
    3. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
    4. Namoczone grzyby odcedzić, ale zachować wodę, w której się moczyły. Grubo posiekać grzyby.
    5. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szalotkę aby się zeszkliła. Dodać pieczarki i grzybki suszone i smażyć na średnim ogniu około 8 minut, aż grzyby będą miękkie. Dodać wodę z suszonych grzybów i gotować ok. 3 minuty.
    6. Dodać śmietanę i sherry, zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem penne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis