Prosty sos grzybowy

    Prosty sos grzybowy

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sos grzybowy ze śmietaną, ale bez mąki. Można go zrobić z pieczarek albo boczniaków. Świetnie pasuje do makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g pieczarek lub boczniaków
    • 1-2 cebule
    • olej roślinny do smażenia
    • sól i pieprz
    • 1 liść laurowy
    • 200 g kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Grzyby pokroić w cienkie plasterki. Cebule drobno posiekać lub pokroić w półplasterki.
    2. Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Smażyć ok. 10 minut. Dodać grzyby, sól, pieprz i liść laurowy. Smażyć jeszcze przez 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.
    3. Dodać śmietanę i podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis