Schab pieczony faszerowany jajkiem z sosem śliwkowym

    Schab pieczony faszerowany jajkiem z sosem śliwkowym

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przepis na soczysty pieczony schab z sosem z polskich, wędzonych śliwek. Schab pieczony jest w rękawie, dzięki czemu nie jest suchy.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 10 gram suszonych, polskich, wędzonych śliwek
    • 2 łyżki oleju do obsmażenia schabu
    • Sos śliwkowy
    • 20 g polskich suszonych wędzonych śliwek
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 łyżeczki mąki
    • szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Schab myjemy, czyścimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
    2. Wzdłuż całego schabu robimy przecięcie długim nożem, w miarę szerokie, by mogły się w nim zmieścić jajka.
    3. Wkładamy jajka do środka schabu jedno za drugim, na przemian z suszonymi śliwkami. Można zabezpieczyć końce schabu wykałaczkami, by jajka nie wysunęły się podczas pieczenia.
    4. Schab osmażamy na 2 łyżkach oleju na patelni.
    5. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego, zamykamy rękaw i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
    6. Sos śliwkowy:

    7. W tym czasie przygotowujemy sos śliwkowy: śliwki drobno kroimy i gotujemy przez 20 minut w 1 szklance bulionu warzywnego.
    8. Przygotowujemy zasmażkę: w małym rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy 2 łyżeczki mąki i energicznie mieszamy aby nie było grudek.
    9. Do śliwek dodajemy zasmażkę oraz sól i pieprz do smaku. Intensywnie mieszając, gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Sos jest gotowy.
    10. Schab wyciągamy z rękawa, kroimy na równe części i polewamy sosem śliwkowym.

    Rada

    Schab jest pyszny na ciepło i na zimno.

    Jak przygotować bulion warzywny:

    Składniki na 2 szklanki bulionu: 1 marchewkę, 1 pietruszkę (drobno pokrojone), 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie gotować pod przykryciem przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis