Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

    Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

    25polubień
    55min.


    Zrobione przez 122 osoby

    Bardzo smaczne danie obiadowe - filet z kurczaka i sos pieczarkowy z cebulą. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cebula
    • 200 g pieczarek
    • olej roślinny do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 g filetu z kurczaka
    • natka pietruszki
    • 1 szklanka śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Cebulę posiekać drobno lub pokroić w półplasterki.
    2. Pieczarki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 10 minut. Po tym czasie przecedzić na durszlaku, opłukać zimną wodą, a następnie posiekać.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż się zeszkli, ok. 10 minut na średnim ogniu. Następnie dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 10 minut.
    4. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Smażyć na osobnej patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć, aż kurczak będzie rumiany. Dodać cebulę i pieczarki i wymieszać. Dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Dodać śmietanę (można też dodać łyżkę mąki aby zagęścić sos).
    5. Doprowadzić sos do wrzenia i dusić kolejne 10 minut na małym ogniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    9

    Coś cudownego ! Sos rozpływa się w ustach . - 30 lip 2015

    autor:
    3

    Genialne danie! :D rodzinie bardzo smakowało i nawet były dokładki. - 28 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis