Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

    (5)
    55 min

    Bardzo smaczne danie obiadowe - filet z kurczaka i sos pieczarkowy z cebulą. Podawać z ziemniakami lub kaszą.


    Zrobione przez 176 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cebula
    • 200 g pieczarek
    • olej roślinny do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 g filetu z kurczaka
    • natka pietruszki
    • 1 szklanka śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Cebulę posiekać drobno lub pokroić w półplasterki.
    2. Pieczarki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 10 minut. Po tym czasie przecedzić na durszlaku, opłukać zimną wodą, a następnie posiekać.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż się zeszkli, ok. 10 minut na średnim ogniu. Następnie dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 10 minut.
    4. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Smażyć na osobnej patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć, aż kurczak będzie rumiany. Dodać cebulę i pieczarki i wymieszać. Dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Dodać śmietanę (można też dodać łyżkę mąki aby zagęścić sos).
    5. Doprowadzić sos do wrzenia i dusić kolejne 10 minut na małym ogniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis