Dżem brzoskwiniowy z fruktozą

    Dżem brzoskwiniowy z fruktozą

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny brzoskwiniowy dżem słodzony fruktozą, ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny od dżemów słodzonych cukrem. Nie tylko dla cukrzyków i osób na diecie.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoiczków 0,33 l

    • 2 kg brzoskwiń
    • 0,5 szklanki fruktozy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Brzoskwinie umyć i wydrylować, usunąć skórki.
    2. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i gotować w garnku o grubym dnie przez 20-30 minut. Owoce powinny się całkowicie rozgotować.
    3. Do owoców dodać fruktozę. Jej ilość można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od stopnia słodkości owoców lub własnych upodobań.
    4. Owoce z fruktozą smażyć przez kolejne 15-20 minut.
    5. Gorący dżem przekładać do słoiczków, zakręcać i pasteryzować przez 20 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis