Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

    Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

    8polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 8 osób

    Pyszna zapiekanka z ziemniakami, cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. Może służyć jako dodatek do obiadu ale można ją też podać na kolację, zwłaszcza w zimne wieczory.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6-7 ziemniaków
    • 300 g pieczarek
    • 1-2 cebule
    • olej roślinny do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g kwaśnej śmietany
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 szklanka śmietany lub 1 szkl. mleka wymieszana z 2 łyżkami majonezu
    • żółty ser

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie plastry, zalać zimną wodą żeby nie sczerniały.
    2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę na małym ogniu, pod przykryciem, aż się całkiem zeszkli. Nie ma się przysmażyć! Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć, mieszając, przez około 10 minut, aż płyn całkiem wyparuje.
    3. Dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i gotować przez 5-10 minut.
    4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na nich rozłożyć pieczarki z cebulą. Przykryć warstwą sera (startego lub pokrojonego w cieniutkie plasterki).
    5. Polać wszystko śmietaną (lub mlekiem wymieszanym z majonezem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec przez 45-50 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis