Zapiekanka z kurczakiem i grzybami

    Zapiekanka z kurczakiem i grzybami

    8polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kurczak pieczony z grzybami i żółtym serem to pyszny, aromatyczny obiad, a przy tym bardzo prosty. Można dodać pieczarki, kurki lub grzyby leśne - co macie akurat pod ręką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 cebule
    • 300 g grzybów (pieczarki, kurki, inne)
    • olej roślinny do smażenia
    • 700 g filetów z kurczaka (piersi lub udka)
    • przyprawa do kurczaka
    • 2 ząbki czosnku
    • 150 g sera żółtego
    • 100 g majonezu lub kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Cebulę pokroić w półplasterki, grzyby posiekać. Smażyć cebulę na oleju aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć jeszcze przez 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    4. Przyprawionego kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć grzyby z cebulą. Posypać żółtym serem i polać majonezem lub śmietaną.
    5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut.

    Rada:

    Wspaniale smakuje z ziemniakami i sałatką z zielonej sałaty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis