Kremowy sos grzybowy

    Kremowy sos grzybowy

    4polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wytrawny, kremowy sos grzybowy. Dodaję do niego czosnek, białe wino i natkę pietruszki. Doskonale pasuje do placków ziemniaczanych albo z kaszą gryczaną.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,5 kg grzybów (podgrzybków, kurek, prawdziwków, maślaków, kozaków)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 średnia cebula
    • 2 łyżki masła
    • 200 ml białego wytrawnego wina
    • 150 ml śmietany 30%
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Grzyby myjemy i czyścimy dokładnie z ewentualnych zanieczyszczeń.
    2. Zalewamy je "po kapelusze" w garnku i obgotowujemy na małym ogniu przez 5 minut.
    3. Grzyby odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
    4. Siekamy w kostkę cebulę i szklimy na 2 łyżkach masła.
    5. Dodajemy grzyby i duśmy na małym ogniu przez 10 minut. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy do smaku sól i pieprz.
    6. Podkręcamy ogień i wlewamy białe wino cały czas delikatnie mieszając nasz sos. Redukujemy sos na średnim ogniu około 5-7 minut.
    7. Do 150 ml śmietany wlewamy 5 łyżeczek naszego sosu grzybowego, mieszamy, a następnie wlewamy całość do sosu grzybowego energicznie całość mieszając.
    8. Dusimy wszystko około 2-3 minuty do połączenia smaków.
    9. Natkę pietruszki drobno siekamy i grubo posypujemy sos grzybowy.

    Rada:

    Sos świetnie smakuje z kaszą gryczana, plackami ziemniaczanymi, z ziemniakami i pulpecikami mięsnymi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis