Najprostszy bakłażan

    (300)

    Odkryłam, że niektóre najlepsze przepisy są najłatwiejsze! Spróbuj na przykład ten, a najprawdopodobniej skorzystasz z niego jeszcze nie raz. I dodatkowa sprawa: jeśli użyjesz niskotłuszczowego majonezu, pominiesz tłuszcz i kalorie, które są wchłaniane, gdy się bakłażana smaży.


    Zrobione przez 265 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 średni bakłażan, obrany i pokrojony na krążki grubości 1 cm
    • 4 łyżki majonezu (lub zależnie od potrzeb)
    • 1/2 szklanki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową.
    2. Wysypać bułkę tartą na talerz. Zanurzyć każdy kawałek bakłażana z obu stron w majonezie, następnie obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć plastry bakłażana na przygotowanej blasze do pieczenia.
    3. Piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru. Odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 20 do 25 minut, dopóki nie zbrązowieją z drugiej strony.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (300)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)