Ciasto śliwkowe na oleju kokosowym

    Ciasto śliwkowe na oleju kokosowym

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Początki jesieni kojarzą mi się z szarlotką i ciastem ze śliwkami. Tym razem ciasto ze śliwkami o zapachu i lekkim posmaku kokosowym.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka o wymiarach 39x23cm

    • 5 całych jaj
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki oleju kokosowego
    • 2 szklanki mąki
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • Kruszonka
    • 1 szklanka mąki
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki cukru białego
    • Dodatkowo
    • tłuszcz do wysmarowania blaszki
    • 60 dkg śliwek węgierek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Przygotować kruszonkę: mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło i wiórki kokosowe wymieszać i rozcierać palcami aż do połączenia się składników. Odstawić do lodówki na godzinę.
    2. Jaja ubić z cukrem na sztywną masę.
    3. Do masy jajecznej dodawać olej roślinny i olej kokosowy (lekko roztopiony, ale nie może być ciepły) cały czas mieszając.
    4. Na końcu do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszając dokładnie ze sobą połączyć.
    5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    6. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto.
    7. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Połówki owoców układać na wierzchu ciasta.
    8. Ciasto posypać schłodzoną kruszonką kokosową.
    9. Piec przez 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis