Dżem malinowo-jeżynowy

    2 godz. 30 min

    Wspomnienie lata. Pyszny lekko kwaskowy dżem z jeżyn i malin, bogaty w witaminę C. Doskonały do naleśników i kanapek.

    mar_janna

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 7 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoiczków 0,33 l

    • 1 kg malin
    • 1 kg jeżyn
    • 700 g żel-fixu (gotowy do kupienia w sklepie)
    • 1 szklanka cukru (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Owoce oczyścić i umyć, osuszyć i przełożyć do garnka o grubym dnie.
    2. Owoce gotować przez 1,5 godziny, aż się rozgotują. Na tym etapie można (ale nie trzeba) dodać cukier.
    3. Aby pozbyć się pestek, masę owocową należy przetrzeć przez drobne sitko.
    4. Do przetartego musu owocowego dodać żel-fix i gotować przez 15-20 minut.
    5. Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 10-15 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis