Dżem jeżynowy

    Dżem jeżynowy

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Aromatyczny, bardzo prosty dżem z leśnych owoców wykorzystać można do ciast, deserów, gofrów czy kanapek.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoiczków 0,33 l

    • 2 kg jeżyn
    • 1 szklanka cukru
    • 700 g żel-fixu (gotowy do kupienia w sklepie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Jeżyny umyć i wysuszyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem.
    2. Owoce gotować godzinę - półtora, aż owoce się rozgotują.
    3. Powstałą masę owocową należy przetrzeć przez drobne sitko aby pozbyć się drobnych pestek.
    4. Do przetartego musu owocowego dodać żel-fix i gotować przez 15-20 minut.
    5. Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 10-15 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis