Syrop z mięty

    Syrop z mięty

    1polubienie
    1dzień25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Syrop z mięty można rozcieńczyć w wodzie z dodatkiem lodu i cytryny - stanowi świetny napój chłodzący. Jest też dodatkiem do drinków.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoiczków 0,33 l

    • 30 gałązek świeżej mięty
    • 35 g kwasku cytrynowego
    • 1,70 litra wody
    • 1,5 kg cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień25min. 

    1. Gałązki mięty umyć i wrzucić do garnka, zalać 1,70 lita wody i dodać kwasek cytrynowy. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
    2. Po 24 godz. do mięty dodać cukier i zagotować. Po ostygnięciu odcedzić i przelać do słoiczków.
    3. Pasteryzować przez 10 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie