Domowa nalewka jeżynowa

    Dzięki tej nalewce smak i zapach leśnych owoców będzie nam towarzyszył przez cały rok. Bardzo słodka.

    mar_janna

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 4 litry nalewki

    • 1 kg jeżyn
    • 0,5 l spirytusu
    • Syrop cukrowy
    • 4 litry wody
    • 16 szklanek cukru białego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30dni  ›  Gotowe w: 30dni20min. 

    1. Jeżyny umyć i osuszyć, przełożyć do dużego słoja.
    2. Przygotować syrop cukrowy: wodę zagotować i rozpuszczać w niej stopniowo cukier cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
    3. Owoce zalać syropem cukrowym a następnie spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce.
    4. Po miesiącu powstały płyn zlać, przefiltrować i rozlać do butelek.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)