Botwinka do barszczu

    Botwinka do barszczu

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Sezon na botwinkę jest bardzo krótki, dlatego proponuję zrobić z niej przetwory i cieszyć się czerwonym barszczem na botwince przez cały rok.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki 0,5 l

    • 3 pęczki botwinki
    • 1 pęczek koperku
    • Zalewa
    • 1 l wody
    • 250 ml octu 10%
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/4 szklanki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Botwinkę oczyścić i umyć, większe buraczki obrać i drobno pokroić wraz z łodygami.
    2. Koperek umyć w zimnej wodzie i drobno posiekać.
    3. Przygotować zalewę: do wody wlać ocet, dodać sól i cukier, zagotować.
    4. Botwinkę z poszatkowanym koperkiem przekładać do słoików i zalewać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 30 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis