Cukinia z burakami

    Cukinia z burakami

    3polubienia
    30dni1godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Cukinia marynowana z plastrami buraczków i cebulą, bardzo delikatna w smaku. Dodatek do zimowych obiadów.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 -6 słoików 0,33 l

    • 1 kg małych buraczków
    • 1 kg cukinii
    • 600 g cebuli
    • Zalewa
    • 250 ml oleju
    • 250 ml octu 10%
    • 1 szklanka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30dni marynowanie  ›  Gotowe w: 30dni1godz.20min. 

    1. Buraczki umyć i ugotować w osolonej wodzie (około 30-40 minut).
    2. Po ugotowaniu buraczki obrać i pokroić w talarki.
    3. Cukinie umyć i pokroić w plastry. Jeżeli cukinia jest mała nie trzeba jej kroić na pół. Jeżeli jest duża, należy ją najpierw przekroić na pół i wydrążyć nasiona, a dopiero później pokroić w półplasterki.
    4. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
    5. Warzywa wymieszać ze sobą, dodać cukier, wlać olej i ocet wymieszać i odstawić na godzinę.
    6. Po godzinie warzywa z zalewą przekładać do słoików. Pasteryzować przez 25 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 25 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis