Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Bardzo lubię fasolkę szparagową z różnymi dodatkami. Na zimę często przygotowuję fasolkę w słoiki w pikantnym sosie pomidorowym jako dodatek do mięs.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 -11 słoików 0,33 l

    • 400 g cebuli
    • 400 g marchewki
    • 2 szklanki oleju
    • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
    • 2 liście laurowe
    • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
    • 3 łyżki soli
    • 6 łyżek cukru
    • 1 słoiczek przecieru pomidorowego (250 ml)
    • 2 łyżki octu 10%
    • 1/2 papryczki chili, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić w krążki, marchew zetrzeć na tarce.
    2. Olej przelać do dużego naczynia i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę.
    3. Fasolkę umyć i przekroić na pół, przełożyć do drugiego garnka i zalać wodą, można dodać po szczypcie cukru i soli. Gotować przez 10 minut.
    4. Do oleju z cebulą dodać liście laurowe, pieprz, dwie łyżki soli, cukier, przecier pomidorowy, ocet i papryczkę chili. Wszystkie składniki wymieszać.
    5. Fasolkę odcedzić i dodać do zalewy pomidorowej, dusić jeszcze przez 15 minut.
    6. Gorącą fasolkę przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis