Sos cukiniowo-paprykowy w słoiki

    Sos cukiniowo-paprykowy w słoiki

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 16 osób

    Sos cukiniowo-paprykowy o lekko orientalnym smaku i zapachu to doskonały dodatek do ryżu lub makaronu. Można dodać do niego mielone mięso.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 -5 słoiczków 400 ml

    • 1 kg cukinii
    • 1 czerwona papryka
    • 1 żółta papryka
    • 1/2 kg dojrzałych pomidorów
    • 200 g białej cebuli
    • 5 ząbków czosnku
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 łyżeczka chili
    • 2 łyżeczki curry
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 100 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę.
    3. Pomidory sparzyć we wrzątku i usunąć skórkę, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
    4. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
    5. Olej wlać do dużego naczynia, podsmażyć na nim posiekaną cebulkę i czosnek.
    6. Następnie dodać wszystkie poszatkowane i pokrojone warzywa, dodać wodę i przyprawy.
    7. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszać żeby się nie przypaliło.
    8. Gorącym sosem wypełnić słoiczki (400 ml) zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis