Sałatka z ogórków z pieprzem

    Sałatka z ogórków z pieprzem

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Poszatkowane ogórki na ostro, doprawione curry. Świetnie pasują do mięsnych drugich dań, ale stanowią też bardzo dobry dodatek do kanapek i kiełbasek z grilla.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoiczków 0,33 l

    • 2,5 kg zielonych ogórków
    • 3 duże białe cebule
    • 2 łyzki soli
    • 1,5 szklanki octu 10%
    • 1,5 szklanki cukru
    • 2 łyżki mielonego pieprzu
    • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
    • 0,5 łyżki mielonej ostrej papryki
    • 2 małe łyżeczki gorczycy
    • 2 łyżeczki curry
    • 2 łyżeczki świeżego posiekanego kopru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Ogórki umyć (nie obierać) i poszatkować w cienkie plastry.
    2. Cebulę obrać i poszatkować w cienkie plastry.
    3. Cebulę i ogórki wymieszać i posolić. Odstawić na godzinę. Po godzinie odcisnąć powstałą wodę z ogórków.
    4. W tym czasie przygotować zalewę: ocet zagotować z cukrem i odstawić do ostygnięcia.
    5. Do ogórków dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Warzywa zalać ostudzoną zalewą.
    6. Sałatkę przekładać do małych słoiczków (300 - 400 ml) zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis