Surówka buraczano-kapuściana

    Surówka buraczano-kapuściana

    2polubienia
    6dni1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo zdrowa sałatka z buraków i białej kapusty. Doskonały dodatek do drugich dań, nie tylko na zimę.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 15 słoiczków 0,3 l

    • 2 kg białej kapusty
    • 1 kg marchewki
    • 200 g buraczków
    • 60 g korzenia pietruszki
    • 60 g selera
    • 60 g pora (biała część)
    • 30 g soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +6dni odstawienie  ›  Gotowe w: 6dni1godz.20min. 

    1. Z kapusty ściągnąć wierzchnie uszkodzone liście.
    2. Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować na wąskie paski.
    3. Pozostałe warzywa: marchew, buraczki, pietruszkę, seler i por umyć, obrać i poszatkować na tarce o grubych oczkach.
    4. W dużym naczyniu dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie warzywa i posolić. Przykryć i odstawić na 6 dni w temperaturze pokojowej.
    5. Po 6 dniach sałatkę przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i pasteryzować.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis