Gruszki w zalewie octowej

    Gruszki w zalewie octowej

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Marynowane całe gruszki w zalewie octowej z dodatkiem goździków i cynamonu. Tak przygotowane groszki same w sobie są zdrowym i sycącym deserem :)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoiczków 0,33 l

    • 3 kg dojrzałych ale twardych gruszek
    • 1,5 litra wody
    • 1 szklanka octu
    • 1 szklanka cukru
    • 8 całych goździków
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Gruszki umyć i cienko obrać ze skórki.
    2. Słoiki wyparzyć.
    3. Przygotować zalewę: do wody dodać ocet, cukier, cynamon, kwasek cytrynowy i goździki. Wszystko dokładnie wymieszać i zagrzać nie doprowadzając do wrzenia.
    4. Obrane gruszki ciasno układać w słoikach, zalać gorącą zalewą i dokładnie zakręcić słoiki.
    5. Słoiki obrócić do góry denkami lub pasteryzować w dużym garnku przez około 15 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis