Kiszone (chrupiące) ogórki

    Kiszone (chrupiące) ogórki

    4polubienia
    7dni15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Przepis na chrupiące kiszone ogórki. Ważne, żeby ogórki były nieduże i jędrne, najlepiej niepryskane.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik litrowy

    • 8-9 średnich ogórków
    • 2 ząbki czosnku
    • gałązka kopru
    • mały kawałek korzenia chrzanu
    • po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
    • opcjonalnie liście wiśni lub winorośli
    • roztwór 2 szklanek wody z rozpuszczoną 1 płaską łyżeczką soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +7dni odstawienie  ›  Gotowe w: 7dni15min. 

    1. Ogórki dokładnie umyć.
    2. Pionowo, ciasno układać ogórki w wyparzonym wcześniej słoiku.
    3. Warstwowo między ogórkami układać przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2-3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz.
    4. Roztwór wody i soli zagrzać ale nie zagotować i zalać nim ogórki.
    5. Słoik odstawić do spiżarni.

    Rada

    Ogórki są gotowe do spożycia po około 1 tygodniu leżakowania w piwnicy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis