Papryka marynowana w orientalnej zalewie

    Papryka marynowana w orientalnej zalewie

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Przepis na lekko pikantną marynowaną paprykę.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 małe słoiczki

    • 4 średnie, twarde czerwone papryki
    • Składniki na zalewę octową
    • 2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki octu
    • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 6 ziarenek pieprzu
    • 3 listki laurowe
    • 4 ziarnka ziela angielskiego
    • 1 płaska łyżeczka gorczycy
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    • Dodatkowo
    • 2-3 listki selera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych.
    2. Kroimy na 4-6 części w zależności od wielkości papryki.
    3. Przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy pokrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
    4. Słoiczki wyparzamy gorącą wodą i na ich dnie układamy po 1-2 listki selera.
    5. Paprykę układamy ciasno do słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zakręcamy słoiki.
    6. Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garnku przez około 15 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    2

    Wyśmienita , zajadaniu nie ma końca..... - 01 sie 2016

    KarinaLech
    autor:
    1

    Polecam! - 12 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis