Grzybki w occie

    Grzybki w occie

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Sprawdzony przepis na marnowane grzybki, czyli jak zamknąć smak jesieni w słoiczku:) Można w ten sposób przygotować podgrzybki, borowiki, kurki, pieczarki, albo inne ulubione grzybki.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 średnie słoiczki

    • 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, kurki, pieczarki)
    • 2 i 1/2 szklanki wody
    • szczypta soli
    • Składniki na zalewę octową
    • 2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki octu
    • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 6 ziarenek pieprzu
    • 3 listki laurowe
    • 4 ziarnka ziela angielskiego
    • 1 płaska łyżeczka gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut.
    2. Przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy pokrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
    3. Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
    4. Słoiki obracamy do góry denkami i odstawiamy aż całkiem ostygną, lub pasteryzujemy w dużym garnku przez około 15 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis