Szarlotka "Jasia"

    Szarlotka "Jasia"

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zapewniam wszystkich, że to najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam. Przepis dała mi prababcia Jasia, stąd nazwa ciasta.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 25x40

    • Ciasto
    • 3 szklanki mąki
    • 3 żółtka
    • 1 kostka margaryny
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 5 łyżeczek cukru
    • 1 łyżka smalcu (niepełna)
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • Dodatkowo
    • 3 białka
    • 2 kg jabłek (lub 2 słoiki jabłek prażonych)
    • Dodatki do jabłek
    • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 cukier waniliowy
    • kilka łyżek cukru (zależy od jabłek)
    • cynamon do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Zagnieć ciasto z podanych wyżej składników (oczywiście poza jabłkami), oderwij garść i włóż do zamrażalnika. Resztę schowaj do lodówki na godzinę.
    2. Jeżeli zdecydujesz się na własnoręczne przygotowanie jabłek, zrób to tak: jabłka obierz ze skórki, wyjmij pestki i pokrój na ósemki. Następnie wrzuć je do garnka z odrobiną gorącej wody. Duś aż jabłka prawie całkowicie się rozgotują. Na koniec dodaj 1 czubatą łyżkę mąki kartoflanej, cukier waniliowy oraz zwykły (ilość wedle uznania), cynamon.
    3. Z 3 białek oddzielonych od żółtek ubij pianę. Dosyp łyżkę cukru pudru.
    4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
    5. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozłóż je na blaszce (mnie wystarczy taka o wymiarach 25x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut (do momentu zarumienienia się ciasta). Po wyjęciu delikatnie przestudź.
    6. Na przestudzone ciasto wyłóż przygotowane wcześniej jabłka (lub jabłka prażone ze słoika).
    7. Na jabłka połóż pianę z białek, na wierzch zetrzyj (na grubych oczkach) zamrożoną część ciasta.
    8. Piecz około jedną godzinę w 220 stopniach C.

    Rada

    Nie śpiesz się z ubiciem białek. Za wcześnie przygotowane szybko opadną i staną się wodniste. Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis