Kotlety z soi i cukinii

    Kotlety z soi i cukinii

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne kotlety wegetariańskie ze startej cukinii i soi, z dodatkiem oliwek. Świetnie nadają się do hamburgerów wegetariańskich, ale można je też podać z sałatką w chlebku pita.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin
    • Pęczek posiekanej dymki
    • 1 czerwoną papryczka chili
    • 1 cukinia, starta na tarce
    • 2 puszki (po 410 g) soi
    • 55 g drylowanych czarnych oliwek, posiekanych
    • sos sojowy do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pęczek posiekanej dymki i drobno posiekaną czerwoną papryczkę chili smażyć 3-4 minuty na 3 łyżeczkach oliwy z oliwek.
    2. Dodać startą cukinię i smażyć kolejne 2 minuty.
    3. Soję odsączyć, przepłukać i utłuc. Dodać usmażone warzywa, oliwki, parę kropli sosu sojowego, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól i pieprz. Uformować 8 kotletów i posmarować z obu stron pozostałą oliwą.
    4. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Opiekać po 3-4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią i rozgrzeją wewnątrz. (Można je też usmażyć na patelni lub opiec w piekarniku pod grillem!)
    5. Podawać w chlebkach pitta, po dwa kotlety na osobę wraz z sałatką z pomidorków koktajlowych i ogórka, pokrojonych w plasterki.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis