Dżem malinowy

    Dżem malinowy

    2polubienia
    4godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty przepis na dżem malinowy domowej roboty. Jest gęsty, ale jeśli wasze maliny są mało wodniste i nie chcą puszczać soku, wtedy trzeba dodać ok. pół szklanki wody.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 1 kg malin
    • 1,5 kg cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

    1. Malin zwykle nie trzeba myć, chyba że są czymś zabrudzone.
    2. Układać w szklanym naczyniu warstwami: szklankę malin, szklankę cukru itd. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok.
    3. Sok przelać do dużego garnka, wstawić na kuchenkę i gotować przez 10-15 minut.
    4. Do syropu dodać malin, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę i gotować przez 15 minut.
    5. Gotowy dżem wlewać do gorących, wysterylizowanych słoików.

    Rada:

    Można tez zrobić dżem malinowy w proporcji cukru 1:1 - wtedy będzie nieco rzadszy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis