Racuszki drożdżowe

    Racuszki drożdżowe

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 10 osób

    Pyszne racuchy, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Składniki są bardzo proste, więc można je robić niemalże codziennie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 jajko
    • 4 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 2 szklanki ciepłej wody (lub mleka)
    • 1 kopiata łyżeczka suszonych drożdży
    • 3 szklanki mąki
    • olej roślinny do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Zmiksować jajka z cukrem, solą, olejem i ciepłą wodą (lub mlekiem).
    2. Przesiać mąkę i wymieszać z drożdżami. Do mąki stopniowo dodawać mokre składniki, stale mieszając.
    3. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
    4. Po tym czasie zamieszać ciasto aby opadło i znów odstawić na 45-50 minut.
    5. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać ciasto łyżką i smażyć na małym ogniu aż racuszki będą rumiane.
    6. Podawać z dżemem lub polane śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    DagmaraPodgajska
    0

    Przepis super. Racuchy jak w przedszkolu Porcja ogromna. Zrobiłam 20 w miarę dużych racuchów - 06 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis