Prosta tarta z brzoskwiniami

    Prosta tarta z brzoskwiniami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo proste, pyszne ciasto ze świeżymi brzoskwiniami i twarogiem. Można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, śliwek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 i 3/4 szklanki mąki
    • 150 g masła
    • 3 łyżki wody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 żółtko
    • Nadzienie
    • 100 g twarogu
    • 2 łyżki cukru
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 duża brzoskwinia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać masło, posiekać nożem (można też masło zetrzeć na tarce do mąki).
    2. Osobno wymieszać wodę z solą i żółtkiem i wlać do mąki. Zarobić ciasto, uformować kulkę i schować na 30 minut do lodówki.
    3. Twaróg wymieszać z cukrem i śmietaną.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    5. Ciasto rozwałkować na cienkie koło, umieścić na blasze. Na wierzchu rozłożyć równomierną warstwą sera, pozostawiając wolny margines od brzegu o szerokości 3 cm. Na serze położyć brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki. Wolny brzeg zawinąć do środka.
    6. Umieścić ciasto w rozgrzanym piekarniku. Piec przez 20-25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis