Pizza z patelni (bez drożdży)

    Pizza z patelni (bez drożdży)

    8polubień
    20min.


    Zrobione przez 14 osób

    Pizza bez dodatku drożdży, na cienkim cieście, smażona na patelni w kilka minut! Można użyć ulubionych dodatków, najlepiej smakuje z pieczarkami i szynką, albo ze smażonym mięsem mielonym z cebulą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto na pizzę
    • 2 jajka
    • 4 łyżki śmietany
    • 4 łyżki majonezu
    • 2/3 szklanki mąki (8-10 łyżek)
    • szczypta soli
    • Wierzch
    • ketchup, majonez
    • 1 pomidor
    • 100 g kiełbasy lub salami
    • 100 g sera żółtego lub mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przygotować ciasto: lekko roztrzepać jajka, dodać śmietanę i majonez, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać szczyptę soli (można też dodać szczyptę cukru).
    2. Pokroić w plasterki pomidora i kiełbasę. Zetrzeć ser.
    3. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Wlać cienką warstwę ciasta i od razu zmniejszyć ogień na dość mały. Jeśli patelnia jest mała, trzeba będzie ciasto podzielić na dwie części.
    4. Posmarować ciasto po wierzchu keczupem i majonezem, położyć plasterki szynki, pomidorów i inne dodatki wedle uznania. Posypać serem.
    5. Przykryć patelnię i smażyć przez kilka minut, aż ser się roztopi. Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe a ser już się porządnie stopił, można zwiększyć ogień na kilka sekund, a następnie wyłączyć go zupełnie, ale pizzę zostawić jeszcze na kilka minut pod przykryciem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AgnieszkaCha
    autor:
    3

    Nie spodziewałam się takiego efektu "Pizza" wyszła baaardzo smaczna, chociaż w smaku bardziej kojarzy się z omletem lub naleśnikiem, ale mimo wszystko warto spróbować! Szybki przepis na dobre jedzenie - 09 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis