Biała kiełbasa domowej roboty

    Biała kiełbasa domowej roboty

    4polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Białą kiełbasę bardzo łatwo robi się samemu w domu, wystarczy kupić jelita wieprzowe i lejek do nadziewania kiełbas. Resztę na pewno każdy ma w domu. A smak jest nieporównywalnie lepszy od kiełbas kupionych w klepie. Polecam sobie ją zrobić nie tylko na Wielkanoc.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 - 15 kiełbas

    • 1 kg lekko zmrożonej słoniny
    • 1 kg łopatki wieprzowej
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 225 ml zimnej wody
    • 1 jelito wieprzowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Jelita moczyć przez 30 minut w zimnej wodzie, a następnie porządnie przepłukać - najlepiej nałożyć z jednej strony średni lejek do nadziewania kiełbasy i puścić przez niego wodę z kranu, aby jelita były dobrze wypłukane też w środku.
    2. Słoninę i łopatkę pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2 cm). Zmielić w schłodzonej maszynce do mięsa, używając średniego sitka.
    3. Do mięsa dodać majeranek, sól, pieprz, czosnek i odrobinę wody. Mieszać rękoma ok. 4-5 minut, aż masa się sklei. Mieszając dodawać po trochu resztę wody.
    4. Następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (jednak nie dłużej niż na noc).
    5. Na nadziewarkę do kiełbas (lub maszynkę do mięsa bez sitka) nałożyć średni lejek do nadziewania kiełbasy i nałożyć na niego całe jelito.
    6. Zacząć wyciskać masę mięsną i gdy przez lejek wyjdzie nieco masy, naciągnąć na nią koniec jelita i zawiązać.
    7. Wyciskać resztę masy mięsnej, podtrzymując kiełbasę drugą ręką. Na koniec zawiązać drugi koniec jelita.
    8. Oddzielać kiełbaski, zakręcając nimi. Po każdej kiełbasce zmieniać kierunek skręcania.
    9. Nakłuć kiełbaski aby w czasie gotowania uchodziło z nich powietrze. Ugotować, upiec, usmażyć lub zgrillować!
    10. Taką świeżą, surową kiełbasę można przechowywać w lodówce do 3 dni, albo zamrozić. W zamrażarce wytrzyma maksimum 3 miesiące.

    Jak sprawdzić smak

    Aby sprawdzić, czy mięso jest dobrze doprawione wystarczy odłożyć 1-2 łyżki wymieszanej masy tuż przed wstawieniem do lodówki, uformować z niej kulkę, spłaszczyć i usmażyć jak kotlet. Po usmażeniu sprawdzić smak i w razie czego doprawić.

    Zobacz jak to zrobić!

    Biała kiełbasa domowej roboty
    Biała kiełbasa domowej roboty

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    2

    Świetny przepis, bardzo dobrze i rzeczowo opisany! - 02 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis