Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną

    Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 18 osób

    Bardzo łatwe babeczki z prostych składników, napełnione bitą śmietaną. Dzięki temu są wilgotne i pięknie wyglądają! Można dodatkowo udekorować kolorową posypką.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 babeczki

    • Mokre składniki
    • 2 jajka
    • 235 ml mleka
    • 235 ml wody
    • 235 ml oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Suche składniki
    • 375 g mąki pszennej
    • 325 g cukru
    • 30 g gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szczypta soli
    • Bita śmietana
    • 250 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W misce wymieszać wszystkie mokre składniki.
    2. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić w środku zagłębienie. Wlać w nie mokre składniki, dobrze wymieszać.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    4. Wyłożyć papilotkami foremkę do babeczek i napełnić je do połowy wysokości.
    5. Piec przez 15-20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ciasta wystarcza na 36 babeczek, więc trzeba je piec partiami!
    6. Wyjąć babeczki z piekarnika i odstawić aby całkiem ostygły.
    7. Przygotować bitą śmietanę: wymieszać śmietanę z cukrem i wanilią w szklanej misce i ubić na sztywno.
    8. Bitą śmietanę nałożyć do woreczka dekoratorskiego, końcówkę wcisnąć głęboko w babeczkę. Wyciskać śmietanę, powoli wyjmując woreczek. Udekorować po wierzchu resztą śmietany. Można też użyć ulubionej posypki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną
    Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    milciacho
    autor:
    2

    Przepis świetny, jedyna moja uwaga to ilość sztuk, mnie z przepisu wychodzi max 24 sztuki Najczęściej robię 12 sztuk z 2/3 porcji. Wychodzą takie fajne - pełne. Najczęściej bo robiłam już kilkanaście razy - 03 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis