Kompot czereśniowy

    Kompot czereśniowy

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosty przepis na kompot z jasnych i ciemnych czereśni. Oczywiście można też użyć tylko jednego rodzaju. To doskonały sposób, aby zachować te słodkie owoce na zimę.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 650 ml

    • 1 kg jasnyh czereśni
    • 1 kg ciemnych czereśni
    • 3 l wody
    • 450 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W garnku zagotować wodę z cukrem i wymieszać aby się rozpuścił.
    2. Do czystych słoików nałożyć wymyte czereśnie.
    3. Zalać czereśnie ciepłym syropem. Zakręcić szczelnie słoiki i pasteryzować pod przykryciem przez 7-10 minut. Odstawić.
    4. Pasteryzacja:

    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 7-10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Rada:

    Jeśli przygotowujecie ten kompot z większej ilości owoców, zasada jest prosta: trzeba dodać 1 szkl. (150-200 g cukru) na 1 litr wody.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki
    Kompot czereśniowy
    Kompot czereśniowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis