Babcine pierogi z jagodami

    Babcine pierogi z jagodami

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Najlepsze pierogi na lato - ze świeżymi jagodami! Podawać polane śmietanką lub posypane cukrem. Lubią je nie tylko dzieci!

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 1 kg mąki
    • 2 jajka
    • 1/2 litra ciepłej wody
    • 80 g masła
    • sól do gotowania pierogów
    • Nadzienie
    • 700 g świeżych jagód
    • 1/2 szklanki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

      Ciasto:

    1. Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki, zrobić w niej zagłębienie na pozostałe składniki.
    2. Wbić jajka, dodać masło, wlać część wody i zacząć wyrabiać.
    3. Stopniowo dodawać wodę. Jeśli ciasto będzie się kleić do stolnicy, podsypać mąką. Ma być miękkie i gładkie.
    4. Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy posypanej mąką.
    5. Wykrawać szklanką kółka. Resztki ciasta zebrać, uformować kulę i ponownie rozwałkować tak, aby zużyć całe ciasto.
    6. Nakładać łyżeczką jagody na środek kółek, posypywać cukrem i sklejać pierogi wzdłuż brzegów.
    7. Pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać drugą ściereczką aby nie obeschły.
    8. W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi (aby w garnku nie było za tłoczno). Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
    9. Kiedy wypłyną na powierzchnię poczekać jeszcze krótką chwilkę i wyjmować łyżką cedzakową na durszlak.

    Zobacz jak to zrobić!

    Babcine pierogi z jagodami
    Babcine pierogi z jagodami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis