Ciasto z czerwoną porzeczką i orzechową bezą

    Ciasto z czerwoną porzeczką i orzechową bezą

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniałe ciasto ze świeżą czerwoną porzeczką przykrytą bezą z orzechów laskowych. Lekko kwaśne i wprost przepyszne!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 26 cm

    • Kruchy spód
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g cukru
    • 125 g miękkiego masła
    • 2 żółtka
    • Dodatkowo
    • 500 g czerwonej porzeczki
    • Beza
    • 4 białka
    • 150 g cukru
    • 150 g zmielonych orzechów laskowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W misce zmiksować masło z cukrem, żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem.
    3. Rozwałkować ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką i wyłożyć nim tortownicę. Uformować nieco wyższe brzegi. Ciasto jest kruche, więc podczas przekładania do tortownicy może się rozpadać. Wystarczy je wtedy przełożyć do tortownicy po kawałku i skleić palcami.
    4. Ponakłuwać ciasto w blaszce i wysypać na nie większość czerwonej porzeczki (odłożyć 2 garście).
    5. Ubić białka na sztywno. Dodać cukier i zmiksować aby się prawie całkiem rozpuścił. Na koniec dodać zmielone orzechy i porzeczkę i delikatnie wymieszać łyżką.
    6. Wylać tę bezę na porzeczki w blaszce. Przykryć blaszkę folią aluminiową.
    7. Piec na dolnej półce piekarnika przez około 50 minut., ale po 30 minutach od początku czasu pieczenia zdjąć folię aby beza się przypiekła.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto z czerwoną porzeczką i orzechową bezą
    Ciasto z czerwoną porzeczką i orzechową bezą

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis