Miód gruszkowy

    Miód gruszkowy

    8polubień
    3godz.45min.


    Zrobione przez 136 osób

    Smakiem tak bardzo przypomina miód, że Twoi znajomi nie będą chcieli uwierzyć, że nie zrobiły tego pszczoły! Świetne na ciepłych biszkoptach i na prezenty. Był to przepis mojej babci, która robiła go każdej jesieni. Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.

    Składniki
    ilość porcji: 64 

    • 1300 g obranych, pokrojonych gruszek bez gniazd nasiennych
    • 235 ml (1 szklanka) niesłodzonego soku ananasowego
    • 1600 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Włożyć pokrojone gruszki do dużego garnka i zalać sokiem ananasowym, aby zapobiec brązowieniu. Wymieszać z cukrem i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Mieszać często, aby się nie przypaliły. Kiedy gruszki zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż marmolada nabierze koloru i konsystencji miodu. Im dłużej się gotuje, tym robi się gęstsza. Czas gotowania zazwyczaj wynosi 2 do 3 godzin.
    2. Przelać do gorących sterylnych słoików, napełniając je do 0,5 cm od góry. Wnętrze wieczek przetrzeć czystą wilgotną szmatką i szczelnie nakręcić na słoiki. Pasteryzować przez 10 minut.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis