Miód gruszkowy

    (146)
    3 godz. 45 min

    Smakiem tak bardzo przypomina miód, że Twoi znajomi nie będą chcieli uwierzyć, że nie zrobiły tego pszczoły! Świetne na ciepłych biszkoptach i na prezenty. Był to przepis mojej babci, która robiła go każdej jesieni. Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.


    Zrobione przez 136 osób

    Składniki
    ilość porcji: 64 

    • 1300 g obranych, pokrojonych gruszek bez gniazd nasiennych
    • 235 ml (1 szklanka) niesłodzonego soku ananasowego
    • 1600 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Włożyć pokrojone gruszki do dużego garnka i zalać sokiem ananasowym, aby zapobiec brązowieniu. Wymieszać z cukrem i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Mieszać często, aby się nie przypaliły. Kiedy gruszki zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż marmolada nabierze koloru i konsystencji miodu. Im dłużej się gotuje, tym robi się gęstsza. Czas gotowania zazwyczaj wynosi 2 do 3 godzin.
    2. Przelać do gorących sterylnych słoików, napełniając je do 0,5 cm od góry. Wnętrze wieczek przetrzeć czystą wilgotną szmatką i szczelnie nakręcić na słoiki. Pasteryzować przez 10 minut.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (146)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)