Kaczka pieczona z jabłkami

    Kaczka pieczona z jabłkami

    3polubienia
    10godz.50min.


    Zrobione przez 9 osób

    Delikatna pieczona kaczka z papierówkami, dzięki którym mięso nie wychodzi suche.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kaczka (ok. 2 kg) bez podrobów
    • 1-2 łyżki soli
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 2 łyżki majeranku
    • 2 łyżki tymianku (może być świeży)
    • 3-4 jabłka (ja użyłam papierówek)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 10godz.50min. 

    1. Kaczkę natrzeć solą, olejem, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc), aby kaczka przeszła przyprawami.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. Jabłka obrać i pokroić w połówki albo w ćwiartki. Lekko oprószyć tymi samymi przyprawami co kaczkę.
    4. Do środka kaczki włożyć jedno z pokrojonych jabłko.
    5. Włożyć kaczkę do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (nie przykrywać) grzbietem do góry i piec przez 30 minut.
    6. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C, odwrócić kaczkę i piec jeszcze przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać pieczeń tłuszczem, który się wytopił.
    7. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać jabłka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis