Łatwa szarlotka

    Łatwa szarlotka

    (8)
    10polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 27 osób

    Prosty przepis na szarlotkę, który się zawsze udaje. Można użyć musu jabłkowego z domowych przetworów, kupnego, albo po prostu podsmażyć jabłka z cynamonem w czasie, gdy pieką się placki.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • 200 g masła
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 5 jajek
    • 400 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
    • 900 ml musu jabłkowego z cynamonem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Masło zmiksować z cukrem.
    3. Dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu.
    4. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do jajek, cały czas miksując.
    5. Odłożyć do osobnej miseczki 1/5 ciasta i dodać do tego 1/2 szklanki mleka, zmiksować aby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany.
    6. Pozostałe ciasto wyłożyć do dużej blachy, posmarować musem jabłkowym, a następnie wyłożyć na jabłka ciasto wymieszane z mlekiem.
    7. Piec przez około 50 minut.
    8. Kiedy ciasto ostygnie, posypać je po wierzchu cukrem pudrem.

    Mus jabłkowy domowy

    Polecam mój przepis na mus jabłkowy - kliknij tu !

    Zobacz jak to zrobić!

    Szarlotka - jak upiec proste ciasto - Allrecipes.pl
    Szarlotka - jak upiec proste ciasto - Allrecipes.pl
    Jak zrobić mus jabłkowy w słoiki - do szarlotki - Allrecipes.pl
    Jak zrobić mus jabłkowy w słoiki - do szarlotki - Allrecipes.pl
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (8)

    Komentarze po polsku (2)

    Efeb13
    autor:
    3

    Pycha! Proste i szybkie-to najważniejsze!  -  04 lut 2015

    ChwaliszMariusz
    0

    Super przepis!! Pyszne !!  -  28 gru 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis