Mus jabłkowy w słoiki

    (4)
    1 godz. 50 min

    Prosty mus jabłkowy, który z powodzeniem można użyć do szarlotki lub innych ciast, albo po prostu do kanapek. Najlepiej przygotować go z papierówek.

    Magpie

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki 300 ml

    • 2 kg papierówek
    • 1/2 szklanki wody
    • 400 g cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki lub w plasterki.
    2. W garnku wymieszać wszystkie składniki i gotować na małym ogniu przez 60-90 minut, aż cała woda wyparuje, a mus będzie miał gładką i gęstą konsystencję.
    3. Nałożyć do czystych słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 7-10 minut.

    Rada:

    Jeśli lubimy słodszy mus, można dodać 100 g więcej cukru.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis