Kiełbaski merguez domowej roboty

    Kiełbaski merguez domowej roboty

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Merguez to cienkie kiełbaski z jagnięciny, które trudno dostać w Polsce, ale można je łatwo zrobić samemu w domu. Wystarczy nadziewarka do mięsa, jelita baranie i jagnięcina. Najlepiej też użyć harissy zrobionej samodzielnie w domu.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 - 25 kiełbasek (dł. 10 cm)

    • 1 kg łopatki jagnięcej z kością
    • 450 g harissy
    • 1 opakowanie jelit baranich, moczonych w wodzie przez 30 minut i dokładnie opłukanych
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Z łopatki jagnięcej usunąć kość, mięso pokroić w 2-cm kostkę. Przepuścić przez zimną maszynkę do mięsa, przez sitko o średnich oczkach. (Wygodniej jest włożyć wcześniej maszynkę do zamrażarki, ale można też zmielić dobrze schłodzone mięso.)
    2. Do zmielonego mięsa dodać sól i harissę. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (jednak nie dłużej niż na noc).
    3. W tym czasie wymoczyć jelita w zimnej wodzie przez 30 minut. Następnie przepłukać dobrze zimną wodą, najlepiej zakładając lejek na kran i przepuszczając wodę wewnątrz jelit.
    4. Naciągnąć całe jelito na mały lejek nadziewarki do kiełbasy i zacząć wyciskać mięso tak, aby trochę zaczęło wystawać za lejek.
    5. Zawiązać koniec jelita.
    6. Wyciskać mięso, podtrzymując kiełbaskę drugą ręką. Po skończeniu zawiązać drugą końcówkę jelita.
    7. Zakręcając kiełbaską oddzielać jedną od drugiej. Za każdym razem zmieniać kierunek rotacji.
    8. Ponakłuwać kiełbaski aby w trakcie gotowania uciekało z nich powietrze.

    Jak sprawdzić smak

    Aby sprawdzić, czy mięso jest dobrze doprawione wystarczy odłożyć 1-2 łyżki wymieszanej masy, uformować z niej kulkę, spłaszczyć i usmażyć jak kotlet. Po usmażeniu sprawdzić smak i w razie czego doprawić.

    Domowa harissa

    Przepis na harissę domowej roboty znajdziecie tu: "Domowa harissa"

    Zobacz jak to zrobić!

    Kiełbaski merguez
    Kiełbaski merguez

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    0

    , - 21 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis