Domowa harissa

    Domowa harissa

    8polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Harissa to dodatek do dań, który można łatwo zrobić samodzielnie w domu. Popularna w Północnej Afryce, na pewno Wam posmakuje.

    Składniki
    ilość sztuk: 600 g harissy

    • 60 g suszonych papryczek chili
    • 2,5 łyżki ziaren kolendry
    • 3 łyżki ziaren kuminu
    • 2,5 łyżki nasion kopru włoskiego
    • 1 łyżka kminku
    • 45 g czosnku
    • 1 łyżka soli
    • 225 ml octu winnego z białego wina
    • 225 ml oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Usunąć pestki z papryczek. Moczyć papryczki w gorącej wodzie przez ok. godzinę - aż będą miękkie.
    2. Wsypać przyprawy (kolendrę, kumin, koper włoski i kminek) na patelnię ustawioną na dużym ogniu. Prażyć przez ok. 3 minuty. Utłuc w moździerzu.
    3. Odcedzić papryczki, zachowując wodę.
    4. Zmiksować czosnek, dodając trochę wody z papryczek. Dodać papryczki, przyprawy, sól i ocet. Miksować przez kilka minut. Dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać gładką konsystencję.

    Rada

    Ostrość harissy zależy od ilości dodanej oliwy - im więcej oliwy, tym pasta będzie łagodniejsza w smaku.

    Zobacz jak to zrobić!

    Domowa harissa
    Domowa harissa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    1

    - 21 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis