Buraczkowa trochę inaczej

    Buraczkowa trochę inaczej

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    W mojej rodzinie bardzo lubimy buraki na każdy sposób. Ta zupa krem okazała się idealnym strzałem. Dzieci wprost za nią przepadają.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,5 kg buraków ugotowanych i startych
    • 5 dużych ziemniaków
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • 1 duża czerwona papryka
    • przyprawa typu vegeta
    • śmietana 18%
    • serek topiony "kiełbaska"
    • pęczek kopru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
    2. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    4. Myjemy paprykę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w dużą kostkę.
    5. Ziemniaki wstawiamy do gotowania. Marchewkę, cebulę i pietruszkę szklimy na patelni ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby nie przypaliły się.
    6. Następnie wrzucamy warzywa do garnka z ziemniakami i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie - wrzucamy buraki. Doprawiamy do smaku.
    7. Zdejmujemy z ognia. Chwilę czekamy aż przestanie wrzeć. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany i serek topiony, mieszając. Na koniec dodajemy pokrojoną surową paprykę.
    8. Całą zupę miksujemy blenderem. Posypujemy posiekanym koprem.

    Rada

    Można ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis