Lody czekoladowe na patyku

    Lody czekoladowe na patyku

    1polubienie
    9godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepyszne lody, które robię z domowego budyniu i dodaję do nich kawałki czekolady. Można je zrobić w specjalnych foremkach na lody albo w kubeczkach po jogurcie.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 8 lodów

    • 2,5 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2,5 łyżki mąki kukurydzianej
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • łyżka masła
    • 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +9godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.35min. 

    1. Połowę mleka wlać do miski i wymieszać z cukrem, kakao, mąką kukurydzianą i aromatem waniliowym tak, aby nie było żadnych grudek.
    2. Resztę mleka przelać do garnka o grubym dnie, dodać masło i zagotować.
    3. Do gotującego mleka wlać - stale mieszając - rozmieszane mleko z kakao i nadal mieszać, aż się zagotuje. Gotować, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Nie będzie on bardzo gęsty, będzie przypominał raczej gęstą śmietanę.
    4. Przelać budyń do żaroodpornej miski i odstawić aby ostygł. Przykryć folią spożywczą, przyciskając do wierzchu budyniu, aby nie powstał kożuch. (Można włożyć miskę do zimnej kąpieli do większego garnka albo do zlewu wypełnionego lodowatą wodą, aby budyń przestygł szybciej.)
    5. Przestudzony budyń wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
    6. Czekoladę posiekać dość drobno. Wymieszać z zimnym budyniem.
    7. Przelać budyń do pojemniczków na lody, wbić patyczki i wstawić do zamrażarki na noc. Jeśli używamy kubeczków po jogurcie należy je przykryć folią spożywczą. Zamiast patyczków do lodów można użyć małych plastikowych łyżeczek.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Zobacz jak to zrobić!

    Lody czekoladowe na patyku
    Lody czekoladowe na patyku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis