Pierś z kurczaka i warzywa grillowane na gorącym kamieniu

    Pierś z kurczaka i warzywa grillowane na gorącym kamieniu

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo proste, zdrowe i szybkie do przygotowania danie. Na "Steak rocku" do tej pory robiłem głównie steki, ryby i owoce morza. Kurczak to efekt weekendowego przyjazdu znajomych. Miłe zaskoczenie - pierś grillowana w ten sposób jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Każdy kęs w połączeniu z sosami i warzywami to przyjemna zagadka dla podniebienia.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 ziemniaki
    • Marynata
    • świeży rozmaryn
    • 2 listki świeżej bazylii
    • 1 ząbek czosnku
    • oliwa z oliwek
    • Dodatkowo
    • 1 pierś z kurczaka średniej wielkości
    • 1 mała cebula
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cukinia
    • pomidorki koktailowe
    • sól I pieprz świeżo mielone
    • 2 plasterki żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Włożyć kamień do rozgrzanego piekarnika (250-300 stopni C).
    2. Wrzucić ziemniaki do gotowania (gotować 10-15 minut).
    3. W tym czasie szykujemy marynatę do mięska: posiekać rozmaryn i bazylię, dodać zmiażdżony czosnek. To wszystko wymieszać z niewielka ilością oliwy i natrzeć mięsko.
    4. Cebule, paprykę i cukinię pokroić w plasterki i odrobinę posolić.
    5. Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, na wewnętrzną część ułożyć żółty ser i posypać przyprawami według uznania. Tak uzbrojone ziemniaczki włożyć do piekarnika.
    6. Po około 5 minutach wyciągamy kamień i ziemniaczki z piekarnika, kładziemy na deskę.
    7. Na rozgrzanym kamieniu grillujemy wcześniej przygotowane piersi i warzywa.

    Rada

    Zarówno mięsko jak i warzywa można kroić na kamieniu bez obaw o jego zniszczenie. Kamień trzymany w piekarniku przez 30-45 minut utrzyma wystarczająco długo ciepło żeby usmażyć mięsko i warzywa. Przed położeniem mięska na kamień można przetrzeć go odrobiną oliwy. Dla wzmocnienia smaku można pobawić się sosami, lub odkrajać mniejsze kawałki kurczaka, a następnie grillować je na cebuli lub innych dodatkach.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Grillowanie na kamieniu

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis