Drożdżówka Babci Wandy

    Drożdżówka Babci Wandy

    4polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 7 osób

    Babcia Wanda jest mistrzynią ciasta drożdżowego i... moją teściową :) Przez lata myślałam, że nie powinnam nawet próbować piec drożdżówki, bo ręki do niej nie mam- zwłaszcza po pierwszym razie, kiedy placek ze śliwkami przypominał raczej kruche niż drożdżowe :( Aż któregoś dnia mój mąż zatęsknił za ciastem mamy, zadzwonił i zdobył przepis. Najpierw nieśmiało podglądałam, jak sobie sam radzi, potem podjęłam wyzwanie. I muszę przyznać, że drożdżówka Babci Wandy nie ma sobie równych! Jest bardzo delikatna, puszysta, lekka, nie zamula, jak wiele ciast drożdżowych. Idealnie pasuje do wszystkich owoców, ale dobra jest też sama z kruszonką, jako bułeczki albo rolada.

    ewicia22 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • 50 g drożdży
    • niepełna szklanka mleka
    • 2-3 łyżki cukru
    • 1-2 łyżki mąki
    • 150 g masła lub margaryny
    • 1 jajo
    • 3 żółtka
    • 3-4 łyżki cukru
    • 500 g mąki
    • 50 ml oleju
    • truskawki, wiśnie, rabarbar, śliwki, brzoskwinie, porzeczki lub inne owoce- ok. 700 g
    • Na kruszonkę
    • 100 g masła
    • pół szklanki cukru
    • pół szklanki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Przygotować zaczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i 1-2 łyżki mąki, wymieszać i poczekać, aż "ruszy".
    2. Margarynę rozpuścić, ostudzić. Jaja z cukrem krótko zmiksować, mąkę przesiać do miski.
    3. Do mąki wlać jaja, margarynę (może być ciepła), rozczyn i olej. Wyrobić mikserem, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawić do podwojenia objętości, na ok. 1 godzinę.
    4. Po tym czasie krótko wyrobić i wyłożyć na dużą blachę wielkości piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej posmarować ręce olejem i rozciągać ciasto, aż wypełni całą blachę. Posmarować białkiem i odstawić na pół godziny, aby ponownie wyrosło.
    5. Przygotować kruszonkę: masło umieścić w misce, wsypać cukier i mąkę, rozcierać palcami, aż powstaną grudki.
    6. Kiedy ciasto wyrośnie po raz drugi, ułożyć na nim owoce i obficie posypać kruszonką.
    7. Piec w temperaturze 150°C z termoobiegiem przez 20-25 minut.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pychaa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis