Chłodnik buraczkowo - rzodkiewkowy

    Chłodnik buraczkowo - rzodkiewkowy

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Orzeźwiający chłodnik w sam raz na upalne dni.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g młodych buraczków
    • 2 zielone ogórki
    • 6 rzodkiewek
    • 1 pęczek koperku
    • 50 g gęstej śmietany
    • 300 g jogurtu naturalnego
    • sól
    • pieprz
    • 4 jajka ugotowane na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Buraki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
    2. Ogórki oraz rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pęczek koperku posiekać.
    3. Kwaśną śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym. Następnie dodać buraczki, wymieszać do powstania jednolitej konsystencji. Dodać plastry ogórka i rzodkiewki oraz większość koperku. Przyprawić solą i pieprzem.
    4. Chłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę. Chłodnik porozlewać do miseczek. Każdą porcję podawać z ugotowanymi jajkami. Udekorować koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis