Marynowane warzywa z rusztu

    Marynowane warzywa z rusztu

    3polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 110 osób

    Te smaczne warzywa można nadziać na szpikulce i piec jak szaszłyki, albo rzucić prosto na grill. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Jako zimne resztki są bardzo dobre na chrupiącym chlebie.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 mały bakłażan pokrojony na plastry grubości 2 cm
    • 2 małe czerwone papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski
    • 3 cukinie pokrojone w plasterki
    • 6 świeżych grzybów bez nóżek
    • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • 60 ml (1/4 szklanki) soku z cytryny
    • 10 g (1/4 szklanki) grubo posiekanej świeżej bazylii
    • 2 ząbki czosnku, obranego i rozdrobnionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Włożyć bakłażana, czerwoną paprykę, cukinię i świeże grzyby do naczynia.
    2. W średniej misce wymieszać razem oliwę, sok z cytryny, bazylię i czosnek. Zalać tym warzywa, przykryć i marynować w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
    3. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
    4. Położyć warzywa bezpośrednio na ruszcie lub ponabijać na patyczki. Grillować 2 do 3 minut z każdej strony, lub aż osiągną odpowiednią miękkość. W trakcie opiekania często smarować marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis